Om å kjenne sin fortid – Boka «Kamøyvær 1895 – 1945» beregnet for de unge av i dag når de blir eldre.

20. september 2019 kl. 12:05

Det kommer alltid en tid for oss mennesker etter som vi blir eldre, hvor de grunnleggende spørsmålene blir viktig å finne svar på.

Hvem var mine forfedre, hvor kom de fra, hva var deres levebrød og hvordan var forholdene de levde under? Alle disse spørsmålene begynner for de fleste  å svirre rundt i hodet først når man er kommet til det stadiet i livsløpet hvor barna er blitt selvstendige individer, har forlatt redet og dannet sine egne familier.

«Kamøyvær 1895 – 1945» er en bok som forsøker å gi noen av svarene til etterkommere av de som var bosatt i Kamøyvær de første 50-årene av stedets moderne historie.

For oss som vokste opp i Kamøyvær fra før krigen og senere, har boka gitt en bekreftelse på det vi selv har opplevd og det vi er blitt fortalt av foreldre og besteforeldre. Ved å lese boka har vi kunne nikke gjenkjennende og i tillegg kanskje fått noen svar på spørsmål vi har lurt på.

Men for etterkommere som er unge av i dag og for de som ennå ikke er født, vil det boka beretter om fra datidens liv og levne i fiskeværet, stort sett være nytt alt sammen. Derfor er de viktig å ta vare på de skriftlige dokumentasjoner til etterkommerne våre.

«Kamøyvær 1894-1945» er en slik dokumentasjon som gjennom bilder og tekst, synliggjør blodomløpet i fiskeværet og forteller om livet i en forgangen tid til våre etterkommere.

Selv er jeg bestefar til to kjekke barnebarn i tenårene. Det er ingen vits å gi boka til dem nå, de er altfor opptatt med å leve sin ungdomstid. Jeg vil derfor skrive en hilsen til dem og pakke boka pent inn i julepapir. Det blir foreldrene sin oppgave å gi dem boka når de begynner å fange interessen for sine forfedre. Slik tror jeg at historien kan blir videreført i slektsledd fremover.

Nytt opplag

Julegaven for dagens unge etterkommere når de blir 50.

Første opplag på 200 eksemplarer gikk ut på rekordtid. Nye kjøpere av boka har meldt sin interesse, hittil har jeg fått 31 stk på lista. Dersom jeg får totalt 100 stykker på lista vil jeg få trykket et nytt opplag på 200. Dette for å sikre at jeg ikke blir sittende igjen med altfor stor restbeholdning.

Jeg håper derfor at dere som har lest boka og er tilfreds med den, bestiller boka som julegave til deres barn og barnebarn. Dersom det blir et nytt opplag vil det bli det siste som går i trykken. Man blir jo ikke yngre med tida.

I den 2. utgaven er det gjort noen små skriftlige endringer og bruk av nye bilder. Hoveddelen av tilleggene berører kapittel 16 – «Register og  oversikt over familier og enslige 1895-1945». Spesielt omhandler det utfylling av år for fødsel og død. I tillegg litt mer om skreda i Rishamn.

For å klare og få trykket boka til jula 2019, må jeg bestille trykking i løpet av oktober. Det betyr igjen at jeg må få bestilling innen  ca. 20. oktober fra dere som ønsker å kjøpe én eller flere bøker. Dette gjøres ved å bestille ved å ringe eller SMSé til nummer 92027696 eller via e-mail til bksoeder@online.no

Boka koster kr. 350 pluss porto.

 

 

 

  • 2 kommentarer
Tilbake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *