Hvor mange ganger har vi ikke hørt denne påstanden fra AP i diskusjon med Høyre.
Denne retorikken fra AP forleder mange velgere.
Det finnes et ordtak som sier at «gjentar du en usannhet ofte nok, blir den til slutt en sannhet». Det er flere enn AP som har prøvd seg på den strategien, noen som AP og Støre slett ikke liker å bli sammenlignet med.
«Rettferdighet» er en av grunnverdiene vårt samfunn er bygget på. Dersom noen blir urettferdig behandlet slår ryggrefleksen inn blant oss nordmenn. Dette vet AP sine ledere veldig godt og bruker det for alt det er verd.
Men en annen grunnverdi som vårt samfunn er fundamentert på er «sannferdighet». Og her er det AP-lederne svikter.
I valgkampen benytter AP denne retorikken titt og ofte særlig når diskusjonen kommer inn på skattepolitikk. Diskusjoner omkring skatt kan være vanskelig for den jevne mann og kvinne å forstå. Dette gjelder også formuesbeskatning av næringslivet.
- Er det riktig som AP påstår, at man ved å fjerne formuesbeskatningen på arbeidende kapital til bedriftene, gjør man de rike rikere på bekostning av de fattige?
- Hvorfor ønsker Høyre å fjerne beskatningen på «arbeidende kapital?»
- Hva er egentlig arbeidende kapital?
For å ta det siste først – arbeidende kapital.
Bedriftenes «arbeidende kapital» er definert som driftsmidler, næringseiendom, aksjer og annen finanskapital som er nødvendig i produksjonen.
11 norske næringslivsorganisasjoner har utarbeidet en modell som skiller arbeidende kapital fra privat formue, som bolig, bil og båt. Et slikt skille hadde man i over 15 år i Sverige før all formuesskatt ble fjernet i 2007. Det er ingen land vi kan sammenligne oss med som har formuesskatt på arbeidende kapital i det omfang vi har i Norge. All norskeid arbeidende kapital skattlegges med en sats på 0,85 prosent, dog med et bunnfradrag og en verdsettelsesrabatt på aksjer og driftsmidler.
Så til AP retorikken om å ta fra de fattige og gi til de rike.
Jonas Gahr Støre
Siden 2013 har bedriftene totalt betalt ca. 6,9 milliarder kroner årlig i formueskatt til Staten.
I Ernas regjeringstid har det hittil blitt gitt netto ca. 21 milliarder i skattelette. AP har støttet halvparten av disse skattelettelsene. Cirka en fjerdedel av skattelettelsene på 21 milliarder kroner har gått til lettelser i formueskatten, hoveddelen til redusert formueskatt på primærbolig. Samtidig har inntektene til Staten økt med 65 milliarder kroner.
Det blir derfor helt feil å si at fjerning av formueskatten til bedriftene er det samme som å ta fra de fattige. Her er penger nok både til å klare inndekningen av redusert skatteinntekter og forbedre de fattiges kår.
Så er det påstanden om at de rike blir rikere ved å fjerne formuesbeskatningen av bedriftene. Det er blitt nevnt et tall på 3900 som vil blir nullskatteytere dersom formuesskatten på arbeidende kapital blir fjernet. Men det nevnes ikke hvor rike disse potensielle nullskatteyterne er. 1800 av disse «rike» har en formue på under en million kroner. Det betyr totalt «hele» 15,3 millioner i redusert skatteinntekt til Staten fra disse. Høyre liker urettmessige nullskatteytere like dårlig som alle andre. Derfor vil Erna gi sine eksperter i oppdrag finne løsninger som vil fjerne problemet med disse typer nullskatteytere.
Hvorfor ønsker Høyre å fjerne beskatningen på «arbeidende kapital»?
Statsminister Erna Solberg
Fjerning av formuesskatt på arbeidende kapital handler om
- å gi lokale bedrifter tilgang på kapital – lokale bedrifter i Norge er stort sett avhengige av lokal kapital
- å fremme gründerbedrifter – formuesskatten rammer bedrifter i oppstartfasen fordi den betales på verdiene som er investert i bedriften hvert år uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke
- å likebehandle norske private eiere med utenlandske
Hovedhensikten bak Høyres ønske om å fjerne formueskatten på arbeidende kapital, er å hjelpe eksisterende bedrifter i den omstilling som er nødvendig både ved det grønne skiftet og oljens reduserte betydning som finansieringskilde for vår velferd. Høyre ønsker å legge forholdene til rette for at nye gründerbedrifter lykkes med å komme igang. Vi er nødt til å omstille eksisterende samt skape nye lønnsomme bedrifter og arbeidsplasser for å beholde og videreutvikle vår velferd. Høyre vil hjelpe næringslivet, mens AP med sin varslede skatteøkning på 15 milliarder gjør det motsatte. Det er et lønnsomt næringsliv som både gir arbeid til folk og inntekter til Staten. For meg er derfor LO sin motstand helt uforståelig, hvis det da ikke er for at de prioriterer AP fremfor sine medlemmer.
Størrelsen på formueskatten på arbeidende kapital er helt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller med tap. Det er verdisettingen av den arbeidende kapital som bestemmer størrelsen. Å måtte tappe på egenkapitalen for å kunne betale formueskatten vil svekke bedriftens soliditet som igjen gjøre det vanskelig å skaffe ny kapital. Derfor er det ekstra viktig å fjerne formueskatten, spesielt i disse tider. Bedriftene må ha rammebetingelser som gir mulighet til å møte kravet om omstilling og gjennomføre nyinvesteringer.
Høyre har økt støtteordningene betydelig for å fremme gründervirksomheten spesielt rettet mot våre unge i startfasen på sine yrkesaktive år. Men å starte opp en gründerbedrift er ikke like enkelt. De første årene består ofte av mye arbeid, investeringer og små inntekter. Nettopp i denne fasen er det derfor viktig at Staten ikke er med på legge stein til byrde som kan være med på at etableringen mislykkes. En slik stein er formueskatt på arbeidende kapital. Før de har startet inntjening på bedriften blir de krevd for formueskatt. Uten penger i bedriften kan de bli nødt til å ta opp private lån for å betale formueskatten. Det er så feil som det går an. Løsningen er bl.a. fjerning av formueskatten.
Formueskatten på arbeidende kapital er en skatt som gjelde kun for norskeide bedrifter. Så har du Carlsberg på ene siden av gata og Mack på den andre siden er det kun Mack som blir belastet med formueskatt på arbeidende kapital. Dette er statlig konkurransevridning til fordel for utenlandske eiere som har etablert virksomhet i Norge. Er det virkelig noen norske politikere som synes det er rett? Hvor er den rettferdigheten som AP slår seg på brystet og hevder de er forkjemper for?
Vi hører ofte om bedrifter som legger ned i Norge og flytter utenlands. De ansatte som blir berørt fortviler og roper på at Staten må gjøre noe. Formuesskatt på norsk privat eierskap er en vesentlig årsak til at mange norske bedrifter selges ut. Det er bl.a. denne utvikling regjeringen forsøker å stanse i sitt arbeid med å få den fjernet.
AP bruker i sin argumentasjon å vise til økonomer som går inn for at formueskatten på arbeidende kapital må beholdes. Hvorfor ikke gå til de virkelige ekspertene på området, bedriftseierne?